Blog

Članki

Nebotičnik

Idejo o gradnji nebotičnikov kot bivalnih objektov oziroma hiš, so razvili Američani in jim nadeli ime ″sky scrapers″ (nebotičnik), kar se je obdržalo vse do danes. Tovrstne zgradbe so pomenile za ljudi znamenje razvoja in napredka, ki ga je dežela dosegla v določenem času in prostoru. Pri nas ni bilo nič drugače.

Članki

Gostilna pri Žabarju

Tradicija današnje gostilne Pri Žabarju na Viču sega v 19. stoletje, ko jo je kupil takratni lastnik Ivan Robežnik. Takrat se je gostilna imenovala Pri Robežniku. Bila je klasična furmanska gostilna ob glavni cesti proti Trstu.

Članki

Čemaž, znanilec pomladi z vonjem po česnu

Pomlad v vlažne in svetle gozdove privablja veliko nabiralcev čemaža, ki ta divji česen uporabljajo bodisi za kulinarično ustvarjanje bodisi za razstrupljanje organizma. Zaradi močnih zdravilnih učinkov je namreč čemaž v ljudski medicini zelo cenjen, ker preprečuje hipertenzijo, znižuje krvni tlak ter lajša težave pri aterosklerozi. V ljudskem izročilu se je zato zanj ohranilo ime medvedji luk, saj naj bi tako kot medved simboliziral fizično moč in plodnost. Vendar pa čemaž ni le zdravilna rastlina, ampak tudi kulinarična specialiteta in naj bi bil izjemno priljubljen, celo bolj kot česen, že v času starih Rimljanov.

Članki

Slovenci smo narod čebelarjev

Slovenija se uvršča v sam svetovni vrh po številu čebelarjev na prebivalca, kjer je vsak 200. prebivalec čebelar. Za več deset tisoč Slovencev je čebelarstvo način življenja z dolgo tradicijo, čebela, še posebej avtohtona kranjska sivka, pa je del slovenske narodne identitete.

Članki

Šmarna gora in šmarnogorski ričet

Z vrha terase Centra kulinarike in turizma KULT316 v Šentvidu, se odpre čudovit razgled na Šmarno goro, ki je priljubljena izletniška točka Ljubljančanov. Z vrha se ob sončnih dneh vidi Ljubljano, reko Savo in Kamniško Savinjske Alpe. Nagrada pa ni le lep razgled, temveč tudi okusni ričet, ki ga pripravljajo po posebnem receptu.

Članki

Vsak šampanjec je penina, medtem ko vsaka penina ni šampanjec.

Začetke proizvodnje penečega vina pripisujejo patru Dom Pierre Perignonu, ki je živel v letih od 1639 do 1715, saj naj bi prvemu uspelo v steklenici ločiti preostale kvasovke od vina in dobiti čisto peneče vino. Kot šampanjec je vino zaslovelo po vsem svetu. V Sloveniji pa imamo bogato dediščino proizvodnje penečih vin, saj se prva omemba penine na slovenskem prostoru pojavi leta 1853 v Bleiweisovih novicah.

Članki

Pijače so pomemben del kulinarične dediščine Posavja

Slovenija ima 24 gastronomskih regij, v njih pa skupaj blizu 400 značilnih oziroma tipičnih lokalnih in regionalnih jedi in pijač. Tudi v Posavju so pomemben del kulinarične dediščine brezalkoholne in alkoholne pijače.

Članki

Poprtnik in čezmejni Festival božičnega kruha

Med najstarejše božične kruhe sodi poprtnik, ki ga še danes pečejo nekatere gospodinje. Da tradicija peke poprtnika ne bi šla v pozabo, si zelo prizadeva Zavod Parnas s številnimi prostovoljci. Tudi v projektu Uživam tradicijo ima tako posebno mesto prav poprtnik. Ravno z namenom ohranjanja te dediščine je v projektu nastal tudi Festival božičnega kruha, ki od novembra do januarja povezuje različne dogodke v Sloveniji in na Hrvaškem z namenom ohranjanja, promocije in predvsem izobraževanja ter osveščanja o pomenu te dediščine.

Članki

Delavnice v okviru vsakoletnega dogodka »Tisočletja kulinarike« v Naravnem parku „Žumberak – Samoborsko gorje“

Tisočletje kulinarike so delavnice o prazgodovinski, rimski, srednjeveški in tradicionalni žumberaški kulinariki. Odvijajo se od leta 2005 dalje v Arheološkem parku v Budinjaku in vsako leto privabijo vse več udeležencev. Dvodnevni dogodek poteka vsako leto v septembru. Za razliko od običajnega vonja po zemlji ali zatemnjenih muzejskih prostorov v Arheološkem parku v Budinjaku v teh dnevih diši po rimskem slanem pripravku – liquamenu in eksotičnih začimbah, ki so jih s potovanja po Bližnjem vzhodu na to področje prinesli pred davnimi leti trgovci srednjega veka. Dišave preteklosti se širijo iz kulinaričnih delavnic, v katerih se obiskovalci preizkusijo v pripravi jedi po zgodovinskih receptih ...

Spletno mesto www.kulinaricna-dozivetja.eu uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih