Uporaba hmelja

Hmelj  (Humulus lupus)  poznamo že od osmega stoletja kot surovino pri proizvodnji piva. Grenčine, ki so ključne za grenki okus piva, se nahajajo v hmeljevih storžkih.  Posušeni storžki hmelja se uporabljajo tudi v tradicionalni fitoterapiji.

Daleč preden so začeli hmelj gojiti kot kulturno rastlino, so v divjini že nabirali poganjke divjega hmelja in jih uporabljali v prehrani.

Nabiramo mlade poganjke hmelja, do koder se še lahko odlomijo (nekje okoli 20 cm).

 

Kako prepoznamo divji hmelj

Divji hmelj (Humulus lupus) je trajnica, ki se ohranja s podzemnimi deli. Rast nadzemnih delov se začne spomladi z odganjanjem poganjkov iz močno odebeljene podzemne korenike in zaključi šele pozno jeseni. Hmeljeva stebla  so tanka, raskava, večroba s kljukastimi dlačicami (kaveljčki), s katerimi se oprijemajo opore. Listi so svetlo do temno zeleni z nazobčanimi robovi in na obeh straneh dlakavi. Listne žile so lepo vidne. Ploskve hmeljevih listov so  srčaste oblike  in običajno tri- do pet delne.

Možnosti za zamenjavo je zelo majhna. Edina možna zamenjava je z nekoliko podobnimi poganjki navadnega srobota (Clematis vitalba) in pokončnega srobota (Clematis recta), ki so surovi rahlo strupeni, kuhani pa so užitni. Predvsem moramo biti  pozorni na obliko listov.

Vir vitaminov in polifenolnih spojin

Hmeljevi poganjki vsebujejo veliko vitamina C, karotenoide  (beta karotenom), mineralne snovi, grenčine in polifenolne spojine (med katere sodijo tudi flavonoidi), ter druge bioaktivne snovi.

 

Jedi iz divjega hmelja

Omleta iz hmeljevih poganjkov

Sveže hmeljeve poganjke narežemo na 2-3 cm in jih na hitro prepražimo na oljčnem olju. Pazimo, da olja ne pregrejemo. V posodi stepemo dve jajci, solimo, popramo, dodamo pol žlice nastrganega parmezana. Jajčno mešanico prelijemo preko prepraženih hmeljevih poganjkov. Na zmerni temperaturi pečemo toliko časa, da omleta  zakrkne na eni strani, nato jo  obrnemo in popečemo še na drugi strani. Postrežemo  s koščkom polnozrnatega kruha.

Juha iz hmeljevih poganjkov

Sestavine:

V primerni posodi na oljčnem olju prepražimo sesekljano čebulo. Dodamo na drobno nasekljan česen in takoj, ko zadiši, še na koščke zrezan krompir in bučke. Zalijemo z vodo in kuhamo. Po  približno 20 minut,  dodamo na drobno narezan čemaž in zmiksamo. Solimo in  popramo.  Na koncu dodamo še vršičke divjega hmelja in žlico naribanega parmezana. Kuhamo še 10 minut.  Po želji dodamo žlico smetane ali rikote.

 

Rižota z divjim hmeljem

Na oljčnem olju, na nizki temperaturi, najprej svetlo prepražimo šalotko in dodamo riž. Počakamo, da postekleni, nato  zalijemo z belim vinom. Ko ves alkohol izpari, rižu dodamo sol in poper in toliko vode, da prekrije površino. Ponev z rižoto pokrijemo in znižamo temperaturo. Med kuhanjem rižu po potrebi prilivamo vodo.

Hmeljeve poganjke dobro operemo pod tekočo vodo, posušimo in nalomimo na dolžino 2-3 cm. Poganjke  na hitro prepražimo na maslu.

V kuhan riž vmešamo prepražene hmeljeve poganjke in žlico naribanega parmezana. Rižoto še malo pokuhamo, da se okusi povežejo.

Hmeljevi »špageti« z belo polento

Sestavine:

Šopek hmeljevih poganjkov skuhamo v sopari. Drobno narežemo čemaž, ga par sekund pražimo na oljčnem olju in potresemo preko kuhanih hmeljevih poganjkov. Ponudimo z belo polento in pestom iz čemaža.

 

Viri

Kreft S., Kočevar Glavač N. 2013. Sodobna fitoterapija. Slovensko farmacevtsko društvo. Ljubljana

Cortese Dario.2005. Divja hrana2. Kmečki glas. Ljubljana

Rebolj Katja. 2020. Narava vedno zmaga. Samozaložba. Ljubljana

Čeh B. in sod. 2012. Hmelj od sadike do storžkov. Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, Žalec

 

Spletno mesto www.kulinaricna-dozivetja.eu uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih