Avtor prispevka: Eva Grohar Gros
Objavljeno: 24. 02. 2021
Predviden čas branja: 5 min

Pomlad v vlažne in svetle gozdove privablja veliko nabiralcev čemaža, ki ta divji česen uporabljajo bodisi za kulinarično ustvarjanje bodisi za razstrupljanje organizma. Zaradi močnih zdravilnih učinkov je namreč čemaž v ljudski medicini zelo cenjen, ker preprečuje hipertenzijo, znižuje krvni tlak ter lajša težave pri aterosklerozi. V ljudskem izročilu se je zato zanj ohranilo ime medvedji luk, saj naj bi tako kot medved simboliziral fizično moč in plodnost. Vendar pa čemaž ni le zdravilna rastlina, ampak tudi kulinarična specialiteta in naj bi bil izjemno priljubljen, celo bolj kot česen, že v času starih Rimljanov.

Kazalo vsebine:

Čemaž

Čemaž (Allium ursinum) je trajna rastlina s poldogovato čebulico, ovito v belo prozorno membrano, ki ima značilen vonj po česnu. Ima dva pritlična lista, široka 2 do 5 cm in dolga do 25 cm, ki sta ploska in suličasta ter na videz spominjata na šmarnico in jesenski podlesek.

Previdnost

Pri nabiranju čemaža moramo biti zelo pozorni, saj ga lahko zaradi njegove podobnosti šmarnici in jesenskemu podlesku zelo hitro zamenjamo za ti dve strupeni rastlini, zaradi česar lahko pride do zastrupitve in smrti. Zato se nabiranje čemaža odsvetuje, če se rastline zares dobro ne pozna.

Uporaba v jedeh

Pri ustvarjanju jedi iz čemaža se lahko prepustimo svoji domišljiji. Zelo dobra je kremna juha iz čemaža, uporabimo pa ga lahko tudi v rižotah in pri izdelavi testenin. Lepo se poda kot namaz z albuminsko skuto (poznano tudi pod imeni sirarska skuta in rikota) in kislo smetano. Tisti, ki pa bi čemaž radi uživali tudi izven njegove sezone rasti, pa lahko njegovo obstojnost podaljšajo z zamrzovanjem in sušenjem.

sorodni članki

Članki

Grenadirmarš

Jed z nenavadnim imenom in za današnji čas nenavadno kombinacijo živil je značilna za zasavske r ...

Preberi več
Članki

Okusen kot polž

Zgodbe o polžih srečujemo v slovenskem ljudskem izročilu, kjer se pojavlja v prispodobi počasnos ...

Preberi več
Članki

Čemaž, znanilec pomladi z vonjem po česnu

Pomlad v vlažne in svetle gozdove privablja veliko nabiralcev čemaža, ki ta divji česen uporablj ...

Preberi več

Spletno mesto www.kulinaricna-dozivetja.eu uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih