Kulinarično raziskovanje Uživam Tradicijo

Avtor prispevka: Metka Starič (Zavod PARNAS)
Objavljeno: 17. 01. 2020
Predviden čas branja: min

Kulinarično raziskovanje Uživam Tradicijo

V okviru projekta Uživam tradicijo so bili razviti različni kulinarično – turistični produkti, in sicer od kulinaričnih delavnic, kulinaričnih festivalov do kulinaričnih tur, sprehodov. Eden od partnerjev projekta Uživam tradicijo je Zavod Parnas, nevladna in neprofitna organizacija, ki deluje v javnem interesu na področju kulture (kulturne dediščine). V projektu je zasnoval in izvaja več zanimivih kulinaričnih sprehodov po Velikih Laščah in po okolici Trubarjeve domačije.

Kazalo vsebine:

Sobotni kulinarični sprehodi po Velikih Laščah in okolici Trubarjeve domačije na Rašici povezujejo razumevanje dediščine in lokalne kulinarike ter zagotovijo atraktivno turistično izkušnjo.

Kako so kulinarični sprehodi zasnovani?

Nastali so s povezavo izbrane kulinarike več lokalnih gostincev in pridelovalcev hrane, lokalnega in interpretativnega vodenja ter edinstvene naravne in kulturne dediščine. Sprehod je vezan na obstoječe ali pa izbira nove sprehajalne poti, ki ne smejo biti predolge ali prezahtevne. Kulturno in estetsko doživetje ob interpretaciji dediščine je skrbno načrtovano. Kulinarična dediščina je na voljo v degustacijsko majhnih porcijah in estetsko privlačna. Spremljajoča zgodba vodnikov in gostiteljev interpretatorjev kulinarični dediščini sledi in jo podpira.

Poti so krožno zasnovane, začetek poti je običajno dostopen z javnim prevozom oz. ima urejeno parkirišče. Pozorni smo in stremimo k temu, da je odpadkov čim manj, uporabljamo povračljivo embalažo in da narave po nepotrebnem ne obremenjujemo.

Komu so namenjeni?

Kulinarični sprehodi so namenjeni zainteresiranim posameznikom, manjšim skupinam, ki iščejo kulinarične zgodbe, zaključenim interesnim skupinam pa tudi naključnim obiskovalcem destinacije, ki se radi udeležijo vodenih programov. Povabilu se radi odzovejo tudi domačini, ki želijo poglobljeno doživeti preplet dediščine in kulinarike lokalnega okolja. Potrudimo se tudi za obiskovalce z omejitvami v prehrani, če le to predhodno najavijo.

Vrste kulinaričnih sprehodov, ki se jih lahko udeležite

V ponudbi so trije sobotni kulinarični sprehodi Uživam tradicijo, ki podkrepijo praznovanje okoljskih dni, občinskega praznika oz. se odvijajo v času Festivala božičnega kruha v Velikih Laščah:

Ob dnevu očarljivih rastlin (Rašica-Ponikve-Male Lašče-Rašica, 3-4 ure, maj)

Čigav je Krpan (Velike Lašče–Retje–Prilesje–Dvorska vas–Velike Lašče 3-4 ure, junij)

13 hudi*h kapelic  (v spremstvu ministra Puclja po gostilnah v Velikih Laščah – 2 uri, december)

Informacije in prijave:

Zavod Parnas, zavod-parnas.org, info@zavod-parnas.org, 041 833 456

Parnasovi kulinarični sprehodi so plod sodelovanja dediščinske skupnosti (velikolaški gostinci, KUD Primož Trubar, Občina Velike Lašče in Zavod Parnas) v čezmejnem projektu Uživam tradicijo – Interreg V-A Slovenija-Hrvaška.

sorodni članki

Članki

Lectovo srce

Lectarstvo je ena najstarejših obrti pri nas. Peka medenih kruhkov na Slovenskem sega v 19. stoletj ...

Preberi več
Članki

Vsak šampanjec je penina, medtem ko vsaka penina ni šampanjec.

Začetke proizvodnje penečega vina pripisujejo patru Dom Pierre Perignonu, ki je živel v letih od ...

Preberi več

Spletno mesto www.kulinaricna-dozivetja.eu uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih