Avtor prispevka: Mateja Hriberšek Binter
Objavljeno: 17. 05. 2021
Predviden čas branja: 3 min

Lectarstvo je ena najstarejših obrti pri nas. Peka medenih kruhkov na Slovenskem sega v 19. stoletje. Včasih so medenjake pekli le ob največjih cerkvenih in družinskih praznikih ali pa jih podarjali kot svatovsko darilo. Med lectarskimi izdelki je še vedno najbolj priljubljeno lectovo srce. Med priljubljene motive poleg srca sodita še dojenček in konjiček, sv. Miklavž, parkelj, rožni venec, jelen, ura, deklica in deček, ptica…

Kazalo vsebine:

Kaj je lect?

Lect je poltrajno medeno figuralno pecivo, ki je okrašeno z barvnimi sladkornimi premazi ali glazurami ter s sladkornim okrasjem, ki se ga nanaša na medeno testo. Slovenski izraz za lectarstvo je tudi strdenje, ki izhaja iz glavne sestavine lecta-medu. Ostala beseda lect izhaja iz nemške besede »lebezelt«. Zelt je okrajšava za zelten, kar pomeni plitek kolač. Gre za besedo germanskega izvora, medtem ko določilo leb verjetno izhaja iz staroslovanske besede hleb ali kruh.

Ogledalca in ljubezenski verzi

Včasih so na lecte nalepljali tudi ogledalca, da so se lahko dekleta ogledovala v njih. Lectova srca z ogledalcem so bila izredno priljubljena in so jih bila dekleta zelo vesela, če so jih prejela v dar. Predstavljala so pravo dragocenost, saj vse hiše niso imele ogledal. Zelo pogosto so še dandanes na lectovem srcu nalepljeni lističi z najrazličnejšimi verzi. Največkrat imajo ti verzi ljubezensko vsebino ali pa kakšne modre misli oziroma pregovore.

Lectovo srce je še danes pogosto v uporabi kot darilo ob različnih priložnostih (na valentinovo, ob osebnih praznikih, kot darilo svatom…) ali pa kot promocijsko, poslovno ali protokolarno darilo.

Od medu do lectovega srca

Recepti za izdelavo testa so skrivnost lectarjev in se prenašajo iz roda v rod. Recepti se med izdelovalci lectovih src tudi precej razlikujejo. Sestavine, ki jih potrebujemo pri izdelavi testa so: ržena moka, cvetlični med, mleti cimet, mleti klinčki, pepelika in jelenova sol kot vzhajalno sredstvo.

Jelenova sol

Jelenova sol je amonijev hidrogen karbonat (NH4HCO3). Včasih so jo pridobivali iz rogov jelenov. V sedanjem času pa s kemijsko sintezo. Jelenova sol je prah bele barve, z značilnim vonjem po amonijaku, ki se tekom pečenja oziroma hlajenja izgubi. Uporablja se pri peki medenjakov, medenih kolačev, piškotih spekulatius… Namesto medu se pogosto danes uporablja glukozni sirup, zaradi katerega je lect trajnejši oziroma obstojnejši. Postopek izdelava lecta je dolgotrajen in traja več kot mesec dni.

Pomen barv

Barva in vzorcu na lectovem srcu imajo svoj pomen. Rdeča barva naj bi bila simbol ljubezni in strasti. Zelo močan simbol ljubezni predstavlja že samo srce. Rumena pentljica simbolizira neskončnost, zelena z rožicami pa rast in razvoj.

Vir zapisov:

  • Kunaver, D. (1999). Med in medeni kruhki. Ljubljana.
  • Škoberne, B. (2011). Lect. Tržič.
  • Bogataj, J. (1999). Mojstrovine Slovenije: srečanje s sodobnimi rokodelci. Ljubljana.

 

sorodni članki

Članki

Grenadirmarš

Jed z nenavadnim imenom in za današnji čas nenavadno kombinacijo živil je značilna za zasavske r ...

Preberi več
Članki

Lectovo srce

Lectarstvo je ena najstarejših obrti pri nas. Peka medenih kruhkov na Slovenskem sega v 19. stoletj ...

Preberi več

Spletno mesto www.kulinaricna-dozivetja.eu uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih