Poprtnik božični kruh

Recept pripravil: Milka Debeljak in Mišo Kolar Objavljeno: 09. 12. 2019
Sladka peciva

Poprtnik – božični kruh

Okrašen s toliko ptički, kot je otrok pri hiši in prinaša veselje v božičnem času

Sestavine

 • 1 kg pšenične bele moke
 • 100 g masla
 • 1 celo jajce
 • 2 rumenjaka
 • 5 - 6 dl mleka
 • 30 g sladkorja ali cvetličnega medu
 • 20 g vanilijevega sladkorja
 • 42 g kvasa
 • 10 - 15 g soli
 • 4 g naribane limonine lupine
 • 2 cl ruma
 • • rumenjak in sladka smetana za premaz
Sladka peciva

Poprtnik – božični kruh

Okrašen s toliko ptički, kot je otrok pri hiši in prinaša veselje v božičnem času

Iz zgornjih sestavin zamesimo testo tako, da moko presejemo v skledo in vanjo nadrobimo kvas ter dodamo vse ostale sestavine (dodamo lahko še malo naribane limonine lupine), razen mleka.

Mleko pa dodajamo postopoma med zamesitvijo testa, saj tako lahko ocenimo, kdaj bo v testu dovolj tekočine, da bo srednje trdo in ravno prav voljno. Testo oblikujemo v hlebček in ga pustimo vzhajati 20 minut.

Vzhajano testo pregnetemo in tretjino testa namenimo za okraske.

Iz preostalega testa oblikujemo hlebec, ki ga malo potlačimo, da rahlo poravnamo površino. Hlebec ponovno vzhajamo, med tem pa pripravimo okraske za poprtnik. Z okraski lahko poprtnik okrasimo na različne načine.

Okraske po želji oblikujemo, in sicer naredimo kitke, ptičke ali drugo okrasje za poprtnik.

Daljšo kito naredimo tako, da iz testa za okraske naredimo 4 dolge pramene, ki jih nastavimo v obliki črke A in jih na vrhu stisnemo, nato pa iz 4 pramenov spletemo kito in na koncu pramene stisnemo skupaj. Z dolgo kito nato obložimo poprtnik (lahko naredimo tudi več manjših kit in z njimi obložimo poprtnik na poljuben način).

Iz manjših pramenov izdelamo ptičke, lahko izdelamo pa tudi kakšne druge okraske (zvezde, letnico …).

Ko hlebec ponovno vzhaja, ga premažemo z vodo in obložimo s pripravljenimi okraski iz testa. Pred pečenjem ga premažemo še z mešanico rumenjaka in smetane.

Pečemo 50 min na 180°C.

Milka Debeljak je nosilka nesnovne dediščine priprave poprtnika. Neformalne skupine gospodinj geografsko zaokroženih območij so kot nosilke dediščine evidentirane pri Ministrstvu RS za kulturo. Je aktivna prostovoljka Zavoda Parnas iz Velikih Lašč. Svoje znanje in veščine o poprtniku preko delavnic prenaša na otroke, dijake, študente in širšo javnost. Sodelovala je tudi pri snemanju filma o poprtniku, ki je objavljen na https://zavod-parnas.org/w/poprtnik/ in aktivno sodeluje pri izvedbi Festivala božičnega kruha, ki ga izvaja Zavod Parnas s partnerji v času od novembra do januarja v okviru projekta Uživam tradicijo. Mišo Kolar, ki je poprtnik pripravil, je učitelj praktičnega pouka in vodja pekarske delavnice na BIC Ljubljana.

Sorodni recepti

Sladka peciva

Snežene kepe z vanilijevo kremo

Čas priprave: 30 min

Bele, puhaste, rahle in občutljive – take so snežene kepe, ki marsikomu vračajo spomine na otroštvo.

Odpri recept
Sladka peciva

Vodnikove prestice

Čas priprave: 40 min

Enostavno morate jih poskusiti. Dan začnite s skodelico kave in mehkimi presticami.

Odpri recept
Sladka peciva

Lešnikovi amareti

Čas priprave: 40 min

Skrivnost je v mletju. Povsem enostavni za pripravo in odličnega okusa. Ne bo vam žal. Recept izvira iz Vrsarja (HR).

Odpri recept

Spletno mesto www.kulinaricna-dozivetja.eu uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih