Kulinarična doživetja z Uživam tradicijo

Kulinarična doživetja omogočajo raziskovanje različnih destinacij skozi sodobno kulinariko in kulinarično dediščino ter sodijo med izkušnje, ki si jih najbolj zapomnimo o kraju, ki smo ga obiskali. Doživetja so lahko prijetna ali tudi ne, vsekakor pa nam ostanejo v spominu. Kulinarična doživetja so tako izjemno pomemben del turistične ponudbe vsake države. Vse to velja tudi za Slovenijo in Hrvaško. V okviru obeh držav poteka več čezmejnih projektov, ki jih vsebinsko povezuje kulinarika. Med njimi je tudi projekt Uživam tradicijo po kulinarični transverzali od Panonije do Jadrana – na kratko Uživam tradicijo, ki je del programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Hrvaška v programskem obdobju 2014–2020 in je sofinanciran s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR). Projekt Uživam tradicijo (https://www.uzivam-tradicijo.eu/si/) je plod dela 8 projektnih partnerjev iz Slovenije in Hrvaške: Biotehniški izobraževalni center Ljubljana (BIC Ljubljana – vodilni in projektni partner),  PARNAS Zavod za kulturo in turizem, Velike Lašče, Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma, Naj Tura d. o. o. (Slovenije), Javna ustanova Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje, Udruga za zdrav život i zdravu prirodu “Trbuhovica” Prezid, Turistička zajednica općine Vrsar – TZO Vrsar in Zagorska razvojna agencija d.o.o. – ZARA (Hrvaška). Pri projektu sodelujejo tudi pridruženi partnerji: JZ Turizem Ljubljana, Muzej in galerije mesta Ljubljana, Zavod lončarska vas Filovci, Samoborski muzej, Ekonomska, trgovačka i ugostiteljska škola Samobor in Muzeji Hrvatskog zagorja. Poleg tega se je v času poteka projekta pri izvedbi različnih aktivnosti k projektu pridružila še Srednja šola Zabok, različna društva …

Projekt poteka 30 mesecev in se z 31. 12. 2019 zaključuje, a aktivnosti projektni partnerji nadaljujemo naprej na različne načine.

Območje od Panonije do Jadrana oz. od Prekmurja do Istre je bogato s kulturnimi in naravnimi spomeniki, od muzejev do naravnih parkov… Zaradi svoje raznolikosti in prepletenosti z nesnovno dediščino, ki med drugim vključuje dediščino kulinarične kulture, šege, navade in obrti, je le-ta ključna za razvoj turizma omenjenega področja. Glavni cilj projekta Uživam tradicijo je v vzpostaviti kulinarične transverzale na tej poti, ki obiskovalcem dogodkov, festivalov, delavnic in kulinaričnih tur, na različnih območjih te dediščine, ki potekajo v sodelovanju z dediščinskimi skupnostmi v sestavi lokalnih ponudnikov hrane in storitev, prostovoljcev, dijakov, študentov, učiteljev različnih šol ter drugih inštitucij – ponuja zanimiva doživetja preko zgodb o avtohtoni tradiciji, običajih in kulinariki.

Bistvo projekta je v aktivnostih, ki so vezane na kulturno in naravno dediščino in njeno vključevanje  v turistično ponudbo področja, ki je del projekta. Velik del projektnih vsebin predstavlja odkrivanje in ohranjanje bogate kulinarične dediščine, pa tudi na njeno prilagajanje trendom sodobnega časa.

Ena od aktivnosti projekta je tudi ta spletno-mobilna aplikacija (spletno mesto), ki bo obiskovalcem oz. uporabnikom ponujala kulinarična doživetja o Sloveniji in Hrvaški na drugačen,  poučen način. Tu boste našli različne recepte iz kulinarične dediščine področja, ki ga pokriva projekt, torej, od Prekmurja do Istre, pa tudi iz ostalih predelov Slovenije in Hrvaške. Kulinarično dediščino je namreč težko omejiti na le določeno področje, saj so ponekod velike podobnosti v pripravi jedi. Predstavili jo bomo predstavili v izvirnih oblikah in tudi prilagojeno sodobnim trendom. Poleg receptov pa boste tu našli še veliko drugih zanimivosti, vezanih na projekt, naravno in kulturno dediščino, predstavljeni bodo različni dogodki, festivali, delavnice, ture na omenjeni transverzali, ki jih bomo organizirali v prihodnje.

Zato vabljeni k spremljanju!

Spletno mesto www.kulinaricna-dozivetja.eu uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih